Home » Loslaten » De strijd van te streng zijn voor jezelf

De strijd van te streng zijn voor jezelf

door | 30 sep, 2023 | Loslaten

In ons streven naar succes, groei en geluk, kunnen we soms onbedoeld in de valkuil van te streng zijn voor onszelf terechtkomen. De druk om te voldoen aan hoge normen en verwachtingen kan ons vermogen om van het leven te genieten en onszelf te waarderen aantasten. Laten we dieper ingaan op hoe je dit kunt herkennen en stappen kunt ondernemen om mildheid en zelfzorg te omarmen.

De Tekenen van Te Streng Zijn voor Jezelf

 1. Perfectionisme: Het nastreven van perfectie kan resulteren in constante ontevredenheid over je prestaties, hoe goed ze ook zijn. Zelfs kleine fouten kunnen je humeur en zelfbeeld negatief beïnvloeden.

 2. Zelfkritiek: Voortdurende negatieve innerlijke dialoog en kritiek kunnen je eigenwaarde ondermijnen. Je legt de lat vaak onrealistisch hoog en bent nooit tevreden met jezelf.

 3. Vermijding van plezier: Je schuift vreugde vaak opzij voor werk of verantwoordelijkheden, waardoor je de kans mist om te ontspannen en te genieten van het leven.

 4. Verwaarlozing van jezelf: Je negeert je eigen behoeften en verlangens, omdat je denkt dat je ze niet verdient of er geen tijd voor hebt.

 5. Vergelijking met anderen: Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen en voelt je vaak inferieur, zelfs als anderen jouw prestaties bewonderen.

De juiste zorg voor jezelf

 1. Bewustwording: Het begint met het herkennen van de tekenen van te streng zijn voor jezelf. Zelfbewustzijn helpt je te begrijpen wanneer deze destructieve patronen optreden.

 2. Zelfliefde: Leer om vriendelijk te zijn voor jezelf, zoals je dat zou zijn voor een goede vriend. Omarm je imperfecties en behandel jezelf met mededogen.

 3. Realistische verwachtingen: Streef naar vooruitgang, niet naar perfectie. Stel realistische doelen en waardeer de inspanningen die je levert.

 4. Jij eerst!: Maak tijd voor zelfzorgactiviteiten die je ontspannen en blij maken. Dit is geen luxe, maar een noodzaak.

 5. Positieve gedachten: Herhaal positieve gedachten om je negatieve innerlijke dialoog om te buigen. Spreek liefdevol en bemoedigend tegen jezelf.

 6. Hulp Zoeken: Als te streng zijn voor jezelf diep geworteld is, overweeg dan om hulp te zoeken. Ik kan je helpen deze patronen te doorbreken en een gezonder perspectief te ontwikkelen.

Het is tijd om lief te zijn voor jezelf, jezelf te koesteren en jezelf toe te staan menselijk te zijn. Laat los wat je niet dient en leef een leven dat gedreven wordt door liefde, vreugde en zelfacceptatie.

Over mij

Blogs. Ik schrijf ze om voor jou herkenning te creëren. Schrijven helpt mij voor mezelf om gedachten op een rijtje te zetten. Teruglezen geeft mij vaak nieuwe inzichten. Daarom zet ik het als gecertificeerd e-coach ook in bij sommige trajecten. Een dagboek dat terug praat.

Gerelateerde artikelen

Wanneer was ik voor het laatst blij?

Wanneer was ik voor het laatst blij?

En toen was daar dat theezakje dat aan me vroeg: wanneer was jij voor het laatst echt blij? In mijn drukte viel ik ineens stil. Wanneer was ik blij? Echt blij???? Ik kon het oprecht niet zeggen. Zelfs toen mijn kat na negen maanden gevonden werd op vijftien kilometer afstand van huis lag er een schaduw over m’n blijdschap. Door alles wat ik had meegemaakt. De klik van de waterkoker haalde mij uit m’n gepeins. Ik zette thee en besloot dat het even klaar was. De telefoon ging, appjes stroomden binnen en een SMS dat ik voicemail had negeerde ik. Nu was ik even aan de beurt. Met een mega groot glas thee zakte ik op de bank.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin