Home » Body Mind Release » De kracht van positieve gedachten

De kracht van positieve gedachten

door | 31 aug, 2023 | Body Mind Release, Loslaten

Positieve gedachten of affirmaties is wat je denkt of uitspreekt. De woorden beïnvloeden je gedachten. Maar ook je handelen en gedrag wordt erdoor beïnvloed. En dan wordt het spannend. Want als je gedachte alles kan beïnvloeden, kun je misschien ook wel bedenken dat jouw waarheid hierdoor gekleurd wordt. Bijzonder is te zien dat het negatief sturen van onze gedachten vaak geen enkele moeite kost. Onze gedachten positief draaien is vaak dan weer een uitdaging. En toch kan het. Ik ga je uitleggen hoe.

Hoe vaak zeg jij tegen jezelf dat je iets niet kunt, of durft. Of dat je jezelf spiegelt aan die ander die alles veel beter kan? Je doet dit zo vaak en onbewust dat je het als je waarheid gaat zien. Als je dit soort woorden maar vaak genoeg tegen jezelf herhaalt, wordt het vanzelf je waarheid. Je zegt: “ik kan dat niet”, na vaak genoeg herhalen geloof je het ook. Mogelijk heb je wel eens gehoord van self fulfilling prophecy. Het betekent letterlijk: je krijgt wat je denkt en verwacht. Zeg eens eerlijk: hoe vaak zeg  jij: “zie je wel, ik zei toch dat ik het niet kon?”

De kunst van het herprogrammeren

Maar wat nu als je het eens omdraait? Als je het negatieve in je woorden eens omdraait naar positief?

Als je nu eens bewust op een positieve manier gaat denken? Uit iedere situatie alleen het positieve haalt en daarop verder bouwt? Als je van die collega het tikken met zijn voet beschouwt als zijn manier van concentreren en blij met zijn ideeën bent in plaats van te focussen om wat je stoort?

Door positief te denken, te praten en te handelen voor jezelf en naar een ander verander je je hele wezen. Door het vol te houden (en dat wordt steeds makkelijker) ga je een andere affirmatie aan. Je voedt je zelf als het ware met positieve gedachten met als gevolg dat je tot in je onbewuste je gevoelens en overtuigingen stuurt richting positiviteit.

Het bewust bijsturen van je gevoelens en overtuigingen en hardop uitspreken van je positieve affirmaties helpen je, je gedachten positief te sturen. Negatieve gedachten en overtuigingen zullen gestaag naar de achtergrond verdwijnen. Dit is niet binnen een week gedaan. Herhaling is hier het toverwoord. Net als dat je jezelf er jarenlang van hebt overtuigd dat iets NIET kon. Dit is dus de herprogrammering

De woorden die je kiest zijn belangrijk

Het woord ‘niet’ vaak gebruiken is negatief. ‘niet’ is een ontkenning. Het zelfde geldt voor hoe ik ze noem zogenaamde afbraak woorden, zoals een beetje of ongeveer. Geen is ook zo’n uitdaging. Ook open wensen als Ik zou wel wat meer willen, doet eigenlijk direct afbraak aan wat je echt wil. Het nodigt namelijk uit om er MAAR…. achter te zetten. Een excuus te bedenken. Spreek in termen als: ik ga dit doen.

Wanneer je onkruid geen water geeft, verdort het. Zo gaat dat ook met gedachten. Als je ze niet voedt verdrogen ze en verdwijnen ze. Zet daarvoor in de plaats die mooie gedachte (die prachtige bloem) en zorg ervoor met hart en ziel. Je zal zien dat je een prachtige bloem (gedachte gaat ontwikkelen).

Het kan heel goed, dat je een bepaalde affirmatie niet kunt uitspreken omdat het niet klopt met je gevoel. Je kunt ook juist boos of verdrietig worden bij een bepaalde positieve affirmatie.

Word je belemmerd in het uitspreken van sterke teksten (affirmaties) bedenk dan eens wat je tegenhoudt. Waar stokt het? Bij welke positieve woorden kun je de tekst wel uitspreken? Gebruik die dan en pas steeds meer een stukje aan tot het je niet meer beklemt. Blijf hierbij wel krachtige positieve woorden gebruiken.

Denk je nu leuk die theorie: maar hoe dan?

“Weet je, ik ben misschien onzeker, maar ik besef dat ik sterker ben dan mijn twijfels. Dus ik ga dit gewoon doen: Ik ben capabel, competent en ik verdien succes in alles wat ik onderneem. Ik weet dat ik soms twijfel aan mezelf, maar ik laat niet toe dat die twijfels mijn waarde bepalen. Ik zal mezelf eraan herinneren dat ik waardevol ben en dat ik dingen kan bereiken, zelfs als het moeilijk lijkt. Ik geef mezelf de ruimte om te geloven in mijn kunnen en vertrouwen op mijn vaardigheden. Het is een proces, en ik ben bereid om te groeien en mijn zelfvertrouwen op te bouwen. Ik ga ervoor!”

Het doel van deze weergave is om de affirmatie gemakkelijk leesbaar en begrijpelijk te maken, zonder al te veel theoretische of complexe taal. Het is belangrijk om de affirmatie op een manier te formuleren die bij jou past en die je in staat stelt jezelf aan te moedigen en je vertrouwen te vergroten.

Wanneer beperkende gevoelens en overtuigingen hardnekkig zijn en je ontwikkeling stagneert en je je ervan bewust bent, dan is het een idee om hulp te zoeken. Body Mind Release is bij uitstek geschikt of je gedachten positief te beïnvloeden.

Over mij

Blogs. Ik schrijf ze om voor jou herkenning te creëren. Schrijven helpt mij voor mezelf om gedachten op een rijtje te zetten. Teruglezen geeft mij vaak nieuwe inzichten. Daarom zet ik het als gecertificeerd e-coach ook in bij sommige trajecten. Een dagboek dat terug praat.

Gerelateerde artikelen

Je hart in een doosje doen

Je hart in een doosje doen

🎶Have yourself a merry little ChristmasLet your heart be light. From now on, your troubles will be out of sight🎶Je hoort het in veel liedjes op het moment. Even geen tijd voor zorg maar genieten. Was het maar zo eenvoudig. In deze blog neem ik je mee in een persoonlijk verhaal

lees verder
De ballast in je rugzak

De ballast in je rugzak

Heb jij al eens gekeken wat er in je geestelijke rugzak zit? Zet hem eens voor je en gooi je hem leeg. Schrik jij ook van wat je er allemaal aan geestelijke ballast in bewaart? Hoe fijn zou het zijn als je al die ballast eens uit gaat sorteren. Als een zolderkamer die te lang dicht is geweest. Wegdoen wat overbodig is, troep die je eigenlijk kwijt wil maar waar je nog geen afscheid van kunt of durft te nemen. Maar het ligt wel in de weg. Het geeft je meteen de kans het mooie goed te verpakken en te bewaren.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dany Williams

Dany Williams

Typically replies within an hour

I will be back soon

Dany Williams
Hey there 👋
It’s your friend Dany Williams. How can I help you?
Whatsapp
Tweet
Share
Share
Pin