Home » Over stress, angst en burn-out » Wat is angst

Wat is angst

door | 24 sep, 2019 | Over stress, angst en burn-out

Wat is angst?
Angst is een natuurlijke, belangrijke en nuttige functie. Wanneer je geconfronteerd wordt met iets gevaarlijks, zorgt angst ervoor dat het lichaam in staat van paraatheid wordt gebracht. Hierdoor kan besloten worden of het gevaar ontweken of bestreden moet worden; de zogenaamde vlucht- of vechtreactie. Deze staat van paraatheid zorgt voor allerlei lichamelijke reacties. Denk aan het sneller kloppen van het hart of een versnelde ademhaling. Andere symptomen van angst die voor kunnen komen zijn trillen, zweten, duizeligheid of het plotseling warm of koud krijgen.

Angst is er in allerlei soorten of maten. Spanning voor een sollicitatiegesprek is heel normaal. Deze zogenaamde gezonde spanning zorgt er soms zelfs voor dat iemand beter presteert. Spanning is een lichtere vorm van angst. Een versterkte vorm van angst is paniek. De symptomen van angst nemen dan zo sterk toe dat iemand niet meer weet wat hij moet doen en bang is de controle te verliezen of gek te worden. Een paniekaanval kan een zeer angstige ervaring zijn.

Over mij

Blogs. Ik schrijf ze om voor jou herkenning te creëren. Schrijven helpt mij voor mezelf om gedachten op een rijtje te zetten. Teruglezen geeft mij vaak nieuwe inzichten. Daarom zet ik het als gecertificeerd e-coach ook in bij sommige trajecten. Een dagboek dat terug praat.

Gerelateerde artikelen

Feestdagen stress? Voor mij niet meer.

Feestdagen stress? Voor mij niet meer.

Feestdagenstress? Voor mij niet (meer)

Nu Corona naar de achtergrond verdwijnt flitst de stress die feestdagen heet weer door mijn hoofd. Ik denk aan hoe het voor Corona ging. Dát wil ik dus echt niet meer. Ik haal mijn oude draaiboek weer uit de kast. Mogelijk dat jij er ook iets aan hebt.

lees verder
De onzichtbare strijd: Trauma in de kindertijd en hun schaduw over jouw leven nu

De onzichtbare strijd: Trauma in de kindertijd en hun schaduw over jouw leven nu

In de schijnbare onschuld van de kindertijd liggen soms verborgen wonden, diepe littekens die hun schaduw werpen op het volwassen leven. Het ongezien zijn, gepest worden, te veel druk ervaren en het moeten vechten voor je bestaan, kunnen een complex web van trauma weven dat zich door de tijd uitstrekt. Laten we samen de impact van kindertrauma onderzoeken en begrijpen hoe het zijn stempel drukt op volwassenheid.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dany Williams

Dany Williams

Typically replies within an hour

I will be back soon

Dany Williams
Hey there 👋
It’s your friend Dany Williams. How can I help you?
Whatsapp
Tweet
Share
Share
Pin