Feestdagenstress? Voor mij niet (meer)
Nu Corona naar de achtergrond verdwijnt flitst de stress die feestdagen heet weer door mijn hoofd. Ik denk aan hoe het voor Corona ging. Dát wil ik dus echt niet meer. Ik haal mijn oude draaiboek weer uit de kast.
Hoe het was…. Herken je het nog?
Ik ’moest’ van alles
‘Ieder jaar weer een ware bezoeking, want wat gaan we dit jaar doen met kerst? Wáár en met wíe vieren we het? Wat gaan we eten? Doen we wel, of doen we geen cadeaus? De lijst met wat ik allemaal nog ‘moet’, groeit met de dag. Het vliegt me aan, en dat terwijl ik eigenlijk gek ben op deze tijd van het jaar!
Een paar jaar geleden was het meer dan druk op kantoor. Er moest nog zoveel geregeld worden. Er heerste ook nog een griepgolf, dus iedereen moest een tandje bijzetten. Aan de voorbereidingen voor kerst kwam ik amper toe. Thuis probeerden ze de boel draaiende te houden, maar voor sommige dingen was toch echt mijn hulp en inbreng vereist.
Ik was klaar met de kerst
In alle paniek besloot ik dat we op één van de dagen dan maar uit eten zouden gaan. Restaurant geboekt. Eén probleem minder. Kerstavond brak aan; ik zat gebroken op de bank. De fut was er volledig uit. Ik sleepte me door de eerste Kerstdag heen, deed vriendelijk tegen de visite maar hoopte stilletjes dat ze snel weer weg zouden gaan. Ook dacht ik met angst en beven aan de tweede dag, omdat we dan ‘gezellig uit eten’ moesten. Die dag voelde ik me zieker en zieker. Toen het diner ook nog bleek te bestaan uit een ellenlange wachttijd en het hoofdgerecht om kwart voor elf (!) werd geserveerd, was voor mij de maat vol! Ik ging naar huis, ik was klaar met kerst.
Nooit meer!
De volgende dag constateerde de huisarts een flinke longontsteking en schreef -behalve antibiotica- vooral rust voor. Die tijd heb ik gebruikt om eens goed na te denken. Sindsdien doe ik het Anders.
Wij zijn dicht
Kerstavond hebben wij nu gesloten verklaard. Dat wil zeggen: vanaf vijf uur gaat de deur op slot, de bel af, de telefoon uit! Deze avond is voor ons als gezin. We maken zelf lekkere hapjes, doen een toastjes-avond of bestellen schotels met hapjes die we allemaal lekker vinden. Dus geen uren in de keuken, heerlijk ontspannen. Standaard kijken we naar ‘All you need is love’ en we zorgen ervoor dat er een kerstfilm klaarligt voor daarna. De hele avond geen stress en je begint heerlijk uitgerust aan de dagen.
Kerstavond is voor ons de ‘niets-moeten-en-hoeven-avond’ van het jaar.
Wat op nummer 1 staat
Waarom moet eten met kerst altijd zo overvloedig zijn en met speciale dingen? Wij hebben er een gewoonte van gemaakt om gedurende het hele jaar recepten uit te proberen en ze dan te klasseren. Dat voorkomt met kerst dat je niet weet hoe een recept moet en je hebt door het hele jaar heen op dat soort testdagen ook geen stress wat te eten. Zo staat kip met pesto, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten met krieltjes en een salade staat bij ons met stip op 1. En wie zegt dat je dat niet mag eten met kerst? Wil je iets extra? Neem je toch alles biologisch? Of vul hem met kaas en maak je er een lekker toetje bij? Een waar koningsmaal!
Wil je het helemaal lekker rustig? Denk eens aan bestellen via internet. Dan wordt alles -bij wijze van spreken- tot in de keuken bezorgd. Wil je toch zelf naar de winkel? Ga ‘s morgens vroeg. Heerlijk rustig! Bij veel supermarkten en traiteurs kun je tegenwoordig kant-en-klare gerechten kopen. Gerechten die alleen nog maar in de oven hoeven te worden geschoven. Als je met meerdere mensen bent, kan dat een uitkomst zijn.
Wil je toch zelf koken? Kies dan voor een ovenschotel, die kun je van tevoren bereiden. Niet uren tijdens de kerst in de keuken staan, maar ‘s morgens klaarzetten en een uurtje voordat je aan tafel gaat de oven aan en weer gezellig terug bij de visite. Kies voor een toetje dat je van tevoren klaar kunt maken. Onze favoriet? Triffle! Een mengsel van slagroom met mascarpone, koekjes en fruit Zooooo lekker! En makkelijk! Je moet hem een dag van tevoren maken voor het mengen van de smaken. De calorieën tellen we niet … vanwege kerst 😉
En wat dacht je van de borrelplank? Een grote plank op tafel met allemaal kleine gerechtjes en hapjes. Iedereen kiest wat hij lekker vindt. Dus geen gedoe met dat lust ik niet. En ook nog eens gezellig! Dit kan zowel met voor-, hoofd- als nagerecht, warm en koud.
Wat wij er ook in gaan houden: Met Corona mocht je maar één gezin per keer. Daarom beginnen wij halverwege met familie en vrienden uit te nodigen. Ieder krijgt z’n eigen weekend. Geen grote groep in huis, koken wat ieder lekker vindt en tijd genoeg om met elkaar te praten. Het is ons enorm goed bevallen.
Maak van de feestdagen een vrolijke tijd.
Laat het ‘moeten’ los!
Boodschappen
Winkels en met name supermarkten zijn rond de feestdagen altijd ontzettend druk. Iedereen probeert zijn volle lijstje af te werken.
Zelf zorg ik ervoor dat ik ruim van tevoren begin met het doen van de dagelijkse boodschappen. Dingen die niet bederfelijk zijn of de gewone huishoudelijke boodschappen en voer voor de huisdieren haal ik ruimschoots van tevoren in huis. Vanaf oktober neem ik iedere week iets extra’s mee, zodat ik met de boodschappen tijdens de feestdagen me alleen nog hoef te concentreren op de leuke en lekkere dingen.
Op deze manier is kerst voor mij weer een leuke tijd geworden.
Cadeautjes
Kerst begint bij mij op 27 december. Jawel, de dag na kerst! Dan begint namelijk ook de opruiming in de winkels! Ik heb in huis een cadeauhoek gecreëerd. Als ik iets leuks zie voor iemand in de familie of voor vrienden, dan koop ik het en leg ik het daar neer. Dit is mijn geheime hoekje, niemand weet ervan. Door het jaar heen verzamel ik op deze manier leuke cadeautjes voor de kerst en verjaardagen, zonder gestress van het laatste moment. Als iemand noemt dat ‘ie iets graag wil hebben, noteer ik dat. Kom ik het dan tegen, dan neem ik het mee. Een ander voordeel hiervan is dat het rond kerst niet een enorme aanslag op mijn budget is en dat je niet steeds hoeft te vragen of iemand een verlanglijstje wil maken. Je deelt je tijd zelf in. Een uitkomst hierbij is internet. Winkelen vind ik steeds minder een fijne bezigheid. Rond de feestdagen lijkt het wel een slagveld in veel winkels en supermarkten. Winkelen via internet kun je doen wanneer het jou uitkomt én je hoeft niet te sjouwen of te slepen. Het wordt immers thuis of op het werk bezorgd. Bovendien kun je prijzen vergelijken en dus voor de goedkoopste aanbieder kiezen. Zoek je iets speciaals? Via internet kun je nèt dat ene speciale vinden. En je hoeft niet uren in de rij te staan. Altijd fijn! Nog een andere tip? Bied via veilingsites op artikelen, op reizen, beauty, dagjes uit of restaurantbonnen.
Ik hoop je met deze tips een klein stukje op weg te hebben geholpen en wens alle lezers van dit artikel fantastische, kerst-stressvrije en gezellige feestdagen toe!’
0 Reacties